Historie

Maru, Ondra a Terka
Maru, Ondra a Terka

Charitativní módní přehlídku nepořádá žádná organizace nebo sdružení. Vznikla jako trochu bláznivý nápad dvou slečen, jmenovitě Terky Musilové a Marie Jahodové, které byly dostatečně mladé na to, aby nevěděly, co to všechno bude obnášet a zároveň dostatečně odhodlané dosáhnout úspěšného cíle.


Přehlídka 2008
Přehlídka 2008

První podnět uspořádat malou přehlídku, kde se bude předvádět secondhandové oblečení, které se bude následně dražit a prodávat, přišel v listopadu 2007. Dvě slečny, stále ještě školou povinné, se rozhodly, že to přece nebude tak těžké a vydaly se se svým nápadem za Otcem Jiřím Kaňou, který k jejich upřímnému údivu a zděšení souhlasil.

Modely
Modely

Tak začalo zběsilé hledání modelek a modelů, oblečení, moderátora a všeho okolo. S velkou pomocí paní Pokorné, která na nás nenápadně jedním očkem dohlížela, paní Slezáčkové, která nám nabídla oblečení ze svého secondhandu a pana faráře, který celou akci zaštítil, se prvního března 2008 poprvé objevilo asi tak 30 odvážných modelek a jeden ještě odvážnější model na červeném koberci v katolickém domě v Blansku.

Bylo to zmatené, neorganizované a naprosto úžasné. Ondra Dyčka, náš současný moderátor, moc rád vzpomíná na to, jak se mu den před přehlídkou ozval pan farář, jestli by nám nemohl zařídit hudbu. Já na to vzpomínám s mnohem menším nadšením. :)

Přehlídka 2009
Přehlídka 2009

První přehlídka vynesla 16 000 korun, které jsme poslali na pomoc s výstavbou nemocnice v Ugandě. A protože lidem se to líbilo a my byly s Terkou naprosto nadšené, bylo rozhodnuto, že přehlídka rozhodně nebyla poslední. Poučeny předchozími chybami jsme se rozhodli přehlídku trošku pozměnit a díky štědrosti města Blanska jsme ji přesunuli do sálu Dělnického domu. Z koberce jsme najednou stáli na mole a fotili katalog před barevnou stěnou, která nám spadla každých pět minut. Druhá přehlídka i přes nejrůznější nezdary vynesla dvakrát tolik co první, tedy přes 30 000 korun, které tentokrát putovaly na pomoc dětem do Súdánu.

Organizátoři
Organizátoři v roce 2009

A pak to začalo. Každý říjen první schůzka po které následovalo shánění modelů, vybírání oblečení, plánování termínu, focení a zkoušení a v březnu přehlídkování. Od roku 2010 nám přehlídku moderuje Ondra Dyčka, říkáme si Dealeři naděje, poprvé jsme také získali úžasný výtěžek 50 000 korun, které putovaly na výstavbu vrtné soupravy studní na Haiti. Rok na to už jsme začali katalog fotit v ateliéru brněnské fotografky a umělkyně vystupující pod jménem Necrania Chmurella, díky čemuž jsme měli úžasný katalog a první profesionální plakát, který nás posunul zase o kousek dál. S oblečením nám začal pomáhat secondhand Slunečnice na Rožmitálově ulici a já byla velmi příjemně překvapena, kolik lidí je připraveno pomoci ostatním.  

Přehlídka 2010
Přehlídka 2010

Celkový výtěžek čtvrté přehlídky činil kolem 40 000 korun a zaslali jsme ho do malé vesničky Čechohrad na Ukrajině, kde pomohl konkrétním rodinám s vybudováním základních hygienických potřeb. Jubilejní pátou přehlídkou jsme pomáhali dětem v Albánii s čímž nám výrazně pomohl secondhand La Passione, s kterým spolupracujeme dodnes. Focení převzal od Necranie Petr Vraspír a celkově jsme získali krásných 45 000 korun

Přehlídka 2011
Přehlídka 2011

V roce 2013 jsme pak přidali do programu novinku. Po přehlídce následoval Večer u mola, kde hrála skupina Sedoom, hrály se hry a organizátoři spolu s návštěvníky měli konečně možnost setkat se jinak než prostřednictvím mola. Celá akce vydělala rekordních 55 000 korun, které znovu putovaly do Albánie.

Večerem u mola jsme zakončili i přehlídku v loňském roce a na pomoc škalákům v Africe jsme díky Vám poslali zase o něco vyšší částku. Tentokrát 56 700 korun.

Kolik lidí přehlídku za těch osm let navštívilo bohužel nevíme, ale celkově jsme na dobrou věc poslali 292 700 korun a letos v tom hodláme pokračovat. Na osmou přehlídku se můžete přijít podívat 14. března 2015 do Dělnického domu Blansko od 15:00. Těšíme se. :)

Za Dealery naděje,

Marie Jahodová

 

Ročník: 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Sponzoři:

D-HOLZ s.r.o. Farnost Blansko fotovideoblansko.cz Vojtěch Jahoda Kulturní středisko města Blanska Necrania Chmurella
Rawet s.r.o. REPROCENTRUM Kontakty - Svatební šaty Evanie - Hradec Králové, Brno SKS s.r.o. LA PASSIONE